Nationalsång

nationalsång

Hur länge har ”Du gamla, du fria” varit Sveriges officiella nationalsång? Det enkla svaret är att den fortfarande inte är detta. Sverige har ingen officiellt fastslagen nationalsång, även om nästan alla tror att ”Du gamla, du fria” fyller denna funktion. För att en nationalsång skall uppnå officiell status, juridiskt sett. I boken Du gamla, du friska av Ramsten/Danielson uppmärksammas Svea Rosina Wretman () som skapare till den melodi som till slut skulle bli vår traditionella hymn. Låten var inte tänkt som en nationalsång, utan som en folksång, vars syfte var att uttrycka kärleken till monarken framför riket. Nationalsången. Text: Richard Dybeck, Musik: Folkmelodi från Västmanland Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord. Du tysta, Du glädjerika sköna! Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord, Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna, Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna. Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat Ditt.

Nationalsång - september

Dybecks två strofer är färgade av den då rådande skandinavismen och handlar om Norden snarare än om Sverige. Louise Ahléns tillägg från år ses normalt inte som en del av nationalsången och sjungs därför sällan. Nationalsången är en enande symbol och ibland en hyllning till det egna landet. Carl Fredrik Lundqvist skrev en egen strof "Jag älskar dig Sverige Men låten är ju inte lagstadgad så det var inga problem.

Nationalsång - ger

Först på talet började den jämte texter som " Bevare Gud vår kung " och " Kungssången " att kategoriseras som "fosterländsk sång" i sångböckerna, och ännu på talet kunde den publiceras enbart som "folkvisa". Enskilda riksdagsledamöter från Moderaterna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna samt Sverigedemokraterna har i olika motioner vid flera tillfällen föreslagit att nationalsången också skall fastställas officiellt. Sveriges nationalsång har två officiella original verser Richard Dybeck år och två extra Louise Ahlén år En händelse som bidrog till att Dybecks text i vissa kretsar började få status som nationalsång var att kung Oscar II vid en promotionsmiddag på universitetet i Lund våren reste sig upp när sången framfördes. Ibland sjungs Du gamla, du fria även på skolavslutningar inför sommarlovet, samt vid studentexamen. Detta medför att den polska nationalsången påstås vara den enda nationalsång där landet Sverige nämns. Men varför nämns inte Sverige en enda gång i låten medan vårt land benämns i den polska nationalsången? Landet Sverige nämns äldreboende sollentuna kort i den senare tillkomna fjärde versen Louise Ahlén åren vers som inte sjungs och inte räknas som del av den egentliga nationalsången. I samtiden äldreboende sollentuna unionens upplösning 7 juni började den nya versionen av Dybecks hymn befästas. Först på talet började den jämte texter som " Findit Gud vår kung " och " Kungssången " moriarty kategoriseras som "fosterländsk sång" i sångböckerna, och ännu på talet kunde den publiceras enbart som "folkvisa". Sommarsånger Skolavslutningssånger Du gamla, du fria. Behålla eller inte behålla — det är det som är frågan. Ibland, om sången är mymuesli, sjungs bara några av verserna. Nationalsången är en enande symbol och ibland en hyllning till det egna landet.

Written By: .

0 reaktioner på ”Nationalsång

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *